Between Brix

Nieuwe woonbuurt ‘Plein Publiek’ waardeert Doorniksewijk op


Projectontwikkelaar ION laat op de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat ‘Plein Publiek’ optrekken. Het omvat een mix van 52 moderne en klimaatvriendelijke appartementen, 54 studentenkamers en 4 handelspanden. Eyecatcher is een nieuw stadsplein, voor Art Church Rochus. Wanneer starten de werken? En wanneer is ‘Plein Publiek’ af? We gaan er dieper op in.

We zoeken kwalitatie­ve handelsza­ken om van het plein een echte trekpleis­ter te maken

Het project omvat zes nieuwe gebouwen met elk een eigen architectuur en een gezonde mix van woonmogelijkheden. Elk appartement krijgt de meest moderne en duurzame technieken zoals geothermie, zonnepanelen en hemelwaterrecuperatie. De nieuwe gebouwen gaan samen een ‘L’ rond de vroegere Sint-Rochuskerk - nu Art Church Rochus – vormen.

Tussen de kerk en de nieuwe gebouwen komt een publiek plein, vandaar de naam van het project. “Je zal op het plein, tussen de groenperken en hoogstammige bomen, rustig kunnen zitten of iets eten of drinken. We zoeken kwalitatieve handelszaken om van het plein een echte trekpleister te maken”, zegt Thomas Vercambre, senior project developer bij ION.

Kouture

De eerste twee gebouwen vormen samen ‘Kouture’ en vernieuwen zo de hoek van de Doorniksewijk met de Boerderijstraat. De twee residenties krijgen zeven ruime 2- en 3-slaapkamerappartementen met grote terrassen, verdeeld over vijf verdiepen per gebouw. Alle appartementen krijgen een mooi uitzicht.

Knuss

Naast ‘Kouture’ komt een brede toegang naar het nieuwe plein en zo komt ook het zicht op de vroegere kerk weer helemaal tot zijn recht. Wat verderop in de Doorniksewijk komt ‘Knuss’, met 23 betaalbare appartementen voor starters en elk met een eigen terras.

Karaktr

Derde luik: aan de kant van de Boerderijstraat krijgt ‘Kouture’ het gezelschap van ‘Karaktr’, met twee interbellumwoningen en twee appartementen. De gele baksteen van de gevel van ‘Karaktr’ wordt in samenspraak met de stad Kortrijk en het team van CAAN Architecten behouden.

Komfort

Naast ‘Karaktr’ komt ‘Komfort’, met achter een gevel met witte en groene tegels elf functionele appartementen van zo’n 80 vierkante meter, geschikt voor starters. ‘Komfort’ krijgt verder een ondergrondse garage voor 65 voertuigen, met de mogelijkheid om laadpalen aan te sluiten, en een private tuin voor studenten en bewoners.

Karaktr

Derde luik: aan de kant van de Boerderijstraat krijgt ‘Kouture’ het gezelschap van ‘Karaktr’, met twee interbellumwoningen en twee appartementen. De gele baksteen van de gevel van ‘Karaktr’ wordt in samenspraak met de stad Kortrijk en het team van CAAN Architecten behouden.

Kott

Waar vroeger leerlingen van de Stella Marisschool in de Boerderijstraat les kregen, maakt ‘Plein Publiek’ plaats voor 54 studenten. De historische gevel van de voormalige school blijft bewaard, met daarachter een nieuwbouw met een extra gevoel van ruimte en meer lichtinval, door tot 4,5 meter hoge plafonds en hoge raampartijen.

Studenten kiezen in ‘Kott’ uit zes studio’s, acht kamers met gemeenschappelijk sanitair, 28 studentenkamers en zes duplexkamers – mezzanine – met eigen sanitair. Verder komen er ‘condo’-koten of ruime studentenappartementen met telkens drie slaapkamers, eigen badkamer, ingerichte keuken en terras. ‘Kott’ omvat eveneens twee gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, drie grote badkamers en leefkeukens en 58 ondergrondse fietsplaatsen.

Studenten­ka­mers zijn ook interes­sant investe­rings­vast­goed geworden. Door investeer­ders aan te trekken, kunnen we de lat hoog leggen

“De studentenkamers zijn de laatste die vergund zijn in Kortrijk, voor de nieuwe ‘bouwstop’ voor koten is ingegaan. De bedoeling is om het aantal beschikbare kamers (Kortrijk zal tegen 2030 zo’n 5.200 studentenkamers nodig hebben of bijna 1.000 meer dan vandaag, red.) stelselmatig op te voeren.”

“Dat alles maakt dat studentenkamers ook interessant investeringsvastgoed zijn geworden. Door investeerders aan te trekken, kunnen we de lat hoog leggen en een kwaliteitsvol aanbod met veel keuze aan de studenten bieden, op amper vijf minuten fietsen van de faculteiten in Kortrijk”, zegt Kristof Vanfleteren.

Prijzen

De verkoop van ‘Plein Publiek’ komt op gang. De bouwwerken starten voor de zomer van 2024. De eerste studenten nemen er tegen de start van het academiejaar 2026-2027 hun intrek. De eerste bewoners van de appartementen worden begin 2027 verwacht. ION werkt voor de realisatie van ‘Plein Publiek’ met immokantoor Huizinge samen. De prijzen voor een appartement starten vanaf 201.250 euro, voor een studentenkamers is dat vanaf 130.000 euro, telkens exclusief kosten. Meer info: https://pleinpubliek-kortrijk.be.

Between Brix

Uw professionele partner in de verkoop van projectgronden

Dumolinlaan 1, bus 14
8500 Kortrijk
BE 0659.885.654