Between Brix

Kunstliefhebber betaalt 480.000 euro voor Sint- Rochuskerk: “Ideaal om er mijn collectie kunstwerken in tentoon te stellen”


Kortijk/ Zulte - Industrieel en kunstliefhebber Wally Loosveldt uit Zulte koopt de Sint-Rochuskerk in Kortrijk. De kerk wordt volgend jaar omgevormd tot een kunstmuseum. ”Geen permanent museum, maar we gaan regelmatig toegankelijk zijn voor publiek en scholen. We gaan per jaar ook enkele orgelconcerten inplannen”, zeggen Wally Loosveldt en zijn dochter Nathalie.

Wally Loosveldt van Tuin- &Bouwornamenten Loosveldt op de Staatsbaan in Zulte heeft de Sint-Rochuskerk in de Doorniksewijk gekocht. De specialist in tuinbeelden en fonteinen betaalt 480.000 euro voor de kerk en het huis waar de kerkbaljuw ooit woonde. De kerk mag tot 2035 geen commerciële bestemming krijgen. Anders met de ondernemer nog eens 100.000 euro ophoesten. Maar dat zal niet gebeuren.

"Mijn collectie is uiteenlopend. Er zitten schilderijen bij, maar ook beelden en religieuze werken. Deze kerk past dus perfect in het plaatje. Mijn kunstwerken komen in de Sint-Rochuskerk beter tot hun recht dan in een nieuw museum."

Want kunstkiefhebber Wally Loosveldt vindt de kerk ideaal om er zijn collectie deels tentoon te stelen. “Ik verzamel al heel mijn leven kunst en mijn collectie is uiteenlopend”, zegt de Zultenaar. “Er zitten schilderijen bij maar ook beelden en religieuze werken. Deze kerk past perfect in het plaatje.”

Inventaris van de inboedel

De authenticiteit van de Sint-Rochuskerk, vanaf 1870 in een neogotische stijl gebouwd, blijft bewaard. Er wordt nu eerst een inventaris opgemaakt van alle waardevolle voorwerpen in de kerk. Zo hangen er doeken die nog schenkingen waren van parochianen. Andere zaken blijven zeker staan, zoals de preekstoel, het hoogaltaar en een uniek Anneessens-orgel uit 1890. De kerk zal opgeknapt worden om dienst te kunnen doen als museum. Zo zijn er zeker al schilder- en voegwerken nodig, terwijl er nieuwe verwarming nodig is. Wally Loosveldt omschrijft het project al ‘artistiek en filantropisch’. “Het museum zal niet permanent maar regelmatig toegankelijk zijn voor het publiek en speciaal ook voor scholen die geïnteresseerd zijn in een bezoek”, zegt ondernemer. “We denken ook aan enkele concerten per jaar op het Anneessens-orgel om jong muzikaal talent te steunen. Ik vind deze kerk prachtig. Mijn kunstwerken komen hier beter tot hun recht dan in bijvoorbeeld een nieuw museum.”

De Sint-Rochuskerk

Bisschop Lode Aerts tekende het besluit om de Sint-Rochuskerk aan de eredienst te onttrekken. De laatste misviering zal vermoedelijk op zondag 27 december plaatsvinden. Vanaf januari 2021 kan de kunstliefhebber aan de slag op de kerk- met respect voor het waardevol bouwkundig erfgoed- te herinrichten. Ook de Heilige Damiaankerk op de Aalbeeksesteenweg is nu officieel door de bisschop uit de eredienst onttrokken. Die kerk en het aanpalende voormalige Karmelietenklooster worden de nieuwe thuishaven van Poverello. Tot honderden minderbedeelden zullen er vijf dagen per week een middagmaal aan een euro krijgen. Ook de kapel Sint-Theresia op ’t Hoge stoppen de erediensten. Die kapel wordt ingepast bij de basisschool ’t Hoge in de Steenbakkersstraat.

Nu deze kerken dus straks geen gelovigen meer ontvangen, wordt de Verijzeniskapel van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de Pyckestraat in de Doorniksewijk tegen eind 2020 de nieuwe parochiekerk. Daar zijn eerst nog opknapbeurten nodig. Zo moet het betonrot in de toren weg, terwijl ook de akoestiek beter kan.

"Het is goed dat de Sint-Rochuskerk een zacht bestemming krijgt. Een commerciële invulling past niet, de Doorniksewijk is al een commercieel kruispunt. De puzzelstukjes vallen mooi in elkaar."

Schepen van bouwen Wout Maddens (team Burgemeester) en schepen van Kerkfabrieken Kelly Detavernier (N-VA) zijn tevreden. “Het is goed dat de Sint-Rochuskerk een zachte bestemming krijgt. Een commerciële invulling past niet, de Doorniksewijk is al een commercieel kruispunt. De puzzelstukjes vallen mooi in elkaar. Een kunstmuseum kan deze buurt ook een nieuwe impuls geven.”

Het hoogaltaar (in de verte te zien) blijft. Ook het unieke Anneessens-orgel uit 1890 blijft. En de preekstoel blijft ook staan.

De laatste misviering in de Sint-Rochuskerk is wellicht op 27 december.

Schepen Wout Maddens kijkt al uit naar een kunstmuseum.

Het Laatste Nieuws 19 oktober 2020

Between Brix

Uw professionele partner in de verkoop van projectgronden

Dumolinlaan 1, bus 14
8500 Kortrijk
BE 0659.885.654